Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Zdravotní klauni jsou zde pro všechny malé pacienty

Zdravotní klauni jsou zde pro všechny malé pacienty, kteří potřebují rozesmát, potěšit a rozveselit. Jsou zde pro děti, které jdou na rutinní oční kontrolu, ale i pro ty, které třeba již roky bojují s rakovinou nebo jinou nemocí.

Právě těžce nemocným, či nevyléčitelně nemocným dětem v paliativní péči je určen projekt Přezůvky máme, a právě přezůvky si klauni nazouvali i v rodině Ríši Bajzatha († 15. 12. 2015).

Ríša byl laskavý a veselý klučina, který žil život normálního chlapce jeho věku. Nadevše miloval svou maminku a dva brášky. V 11 letech Ríša onemocněl vzácným druhem rakoviny – synoviálním sarkomem levého hemithoraxu. V těžké době si však zamiloval také Zdravotní klauny, kteří za ním přicházeli na návštěvy do Motolské nemocnice, ale také domů v rámci projektu Přezůvky máme.

Tam je vždy vítal nejen Riško a jeho bráškové, ale i maminka Darinka: „S Ríšou jsme prožívali těžké chvíle, měl vážnou nemoc, a to čím jsme si prošli, bylo bolestivé. Riško byl velký bojovník, srdíčko měl zdravé a silné! Při chemoterapiích se začal bát, bál se protože nevěděl, co se bude dít a co ho čeká. Při první sérii šesti chemoterapií byl úžasný a bojoval, při druhé sérii se však dozvěděl, že se nemoc vrátila a byl neuvěřitelně smutný, měl strach a pomalu bojovat přestával. Dělala jsem, co jsem mohla, dávala mu veškerou sílu a byla s ním. Trápení bylo hodně a pro mne, jako maminku to bylo o to horší, že ani já jsem nevěděla, co bude dál. V Motole jsme byli skoro více než doma. Děkuji proto za návštěvy i všem klaunům!“

„Maminky, musíme s dětmi bojovat, dávat jim hodně síly a lásky, být s nimi, držet je a neopouštět. Všem rodičům, co se dostanou do podobné situace, držím palce, a přeji, aby byli silní, a vřele doporučuji, aby si domů pozvali Zdravotní klauny – je to alespoň na chvíli závan štěstí, radosti a naděje.“

KDO JE ZDRAVOTNÍ KLAUN?

Zdravotní klauni – profesionálové:

Zdravotní klaun je člověk s přirozeným klaunským nadáním, schopností improvizace, s vrozenou empatií a s hudebním talentem. Většinou má dramatické vzdělání (DAMU, JAMU, FAMU), ale není to podmínkou k přijetí. Kladný vztah k dětem a chuť se neustále vzdělávat jsou samozřejmostí.

Jak se stát zdravotním klaunem?

Noví uchazeči o práci Zdravotního klauna procházejí poměrně náročným sítem výběru na konkurzu, poté školícím programem a následně tříměsíční zkušební lhůtou. Během tohoto úvodního zaškolení jsou připravování po umělecké stránce, dostávají také informace týkající se jejich pohybu na dětských lůžkových odděleních, seznamují se s etickým kodexem zdravotního klauna a vůbec s organizací celého projektu.

Vzdělávání a mezinárodní spolupráce:

K udržení vysoké profesionality týmu zdravotních klaunů organizuje pro ně organizace pravidelně specializované umělecké dílny a školení, které vedou čeští i zahraniční lektoři. Cílem je neustále se vzdělávat v improvizaci, ve hře na hudební nástroje nebo pohybově. Naučit se nové techniky, které pak slouží k vytváření humorných situací na nemocničních pokojích. Gary Edwards rovněž zodpovídá za pravidelný koučink klaunů, kdy přímo v nemocnicí sleduje jejich práci a radí jim, jak zlepšit a vyladit jejich vystoupení po kreativní i obsahové stránce. Společnost také zajišťuje odborné semináře vedené lékařem nebo zdravotním personálem. Cílem je získat odbornější informace, např. o chodu oddělení nebo o dětských nemocech, jak se projevují a jaká omezení dětem přinášejí.

Každý klaun musí být originál, jinak by to klaun ani nebyl. A přitom by mělo být na každém klaunovi na první pohled poznat, že klaunem je (odhlédněme přitom na okamžik od červeného nosu). Co má tedy tým zdravotních klaunů společného? Jak už to bývá, bude jednodušší začít tím, čím se liší.

Tým zdravotních klaunů :

Každý klaun musí být originál, jinak by to klaun ani nebyl. A přitom by mělo být na každém klaunovi na první pohled poznat, že klaunem je (odhlédněme přitom na okamžik od červeného nosu). Co má tedy tým zdravotních klaunů společného? Jak už to bývá, bude jednodušší začít tím, čím se liší.

Různorodost:

Stávající více než osmdesátičlenný tým zdravotních klaunů je mimořádně různorodý. Zatímco první klauni se objevili hned v roce založení, další nadále přicházejí. Najdete mezi námi jak vystudované a praktikující činoherní herce, tak umělce, kteří čerpají své zkušenosti přímo z ulic a náměstí. Kromě herců jsou zdravotními klauny i ženy a mužové s kvalifikací pedagogů dramatické výchovy, stejně jako hudebníci, učitelé, filmaři, dramaturgové, překladatelé, jeden sklář a mnoho dalších.

Problémy jsou náš chleba”

Všechny tyto lidi spojuje zájem o zvládnutí nesnadného klaunského řemesla spolu s touhou být v blízkém kontaktu s dětmi i dospělými zdánlivě odkloněnými z proudu života do budov nemocnic a dalších institucí. Jedna ze základních klaunských pouček zní, že „problémy jsou náš chleba“. Instinktivně tedy straníme těm, kdo čelí nějakému skutečnému problému, a v rámci možností našeho radostného řemesla se jim snažíme všemi silami pomoci.

HISTORIE

Historie myšlenky zdravotních klaunů se datuje do roku 1986, kdy Michael Christensen, ředitel organizace Big Apple Clown Cirkus sdružující profesionální klauny, přišel s nápadem vyzkoušet jejich přítomnost na dětských lůžkových odděleních. Již jako koncept to bylo zavedeno v presbyteriánské nemocnici v New Yorku.

Zjistilo se, že pravidelné návštěvy klaunů přispívají ke zlepšení psychického a tudíž i zdravotního stavu pacientů, a to včetně těžce nemocných. V současnosti jsou profesionální zdravotní klauni považováni za důležitou součást léčebného procesu na dětských odděleních nemocnic nejen v Americe, ale též po celé Evropě.

V roce 2013 zdravotní klauni získali certifikát z berlínské univerzity Steinbeis Hochschule Berlin, na mezinárodním institutu pro Zdravotní klaunování (International Institute for Medical Clowning). Zdravotní klaun se tak stal první organizací svého druhu na světě, která má certifikované odborníky, již navštěvují pravidelně pacienty a přinášejí jim úsměv a dobrou náladu!

autoři článku: Kateřina Slámová Kubešová a Martin Fletcher

Autor: Martin Fletcher | neděle 11.12.2016 14:21 | karma článku: 7,15 | přečteno: 110x
  • Další články autora

Martin Fletcher

MVP února Kooperativa NBL je Rashad Madden

Byl to pro něj výjimečný měsíc. V únoru dotáhl křídelník Rashad Madden basketbalisty NH Ostrava k dokonalé bilanci 3-0, jakou se mohli pochlubit už jen v Nymburce.

8.3.2024 v 15:05 | Karma: 8,18 | Přečteno: 3174x | Diskuse| Sport

Martin Fletcher

Děčín porazil ve čtvrtfinále Louda Auto FINAL 8 Česko-slovenského poháru Komárno 78:67

Obhájce trofeje v Českém poháru, BK ARMEX Děčín, po velkém procitnutí svého top skórera Matěje Svobody, autora 26 bodů, nakonec zvládl dramatickou bitvu druhého čtvrtfinále Louda Auto FINAL 8 Česko-slovenského poháru.

14.2.2024 v 16:45 | Karma: 6,19 | Přečteno: 4139x | Diskuse| Sport

Martin Fletcher

Jižní Supi se věnují skvěle mládežnickému basktebalu

Praha – Basketbal na Praze 15 a 11, proč ne? Možnost hrát tento skvělý kolektivní sport přináší basketbalový klub Jižní Supi mladým nadšencům již od roku 2008. Mládežnický klub má aktuálně registrováno téměř 200 hráčů a hráček.

4.6.2023 v 19:37 | Karma: 10,05 | Přečteno: 3739x | Diskuse| Společnost

Martin Fletcher

Nejlepší tribute Depeche Mode poprvé v Praze!

Praha - Druhý pátek v květnu přivítá pražské umělecké centrum MeetFactory nejlepší tribute projekt skupiny Depeche Mode a to Forced to Mode.

24.4.2023 v 13:59 | Karma: 10,09 | Přečteno: 5820x | Diskuse| Kultura

Martin Fletcher

Rozhovor s mistrem světa v hodu diskem s Kristjanem Čehem

Nedávno proběhlý atletický mítink Rieter je rozhodně nejvýznamnější sportovní akcí v Ústí nad Orlicí.

8.9.2022 v 15:11 | Karma: 7,87 | Přečteno: 6771x | Diskuse| Sport
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Izraelský ministr Ben Gvir měl nehodu, auto po nárazu skončilo na střeše

26. dubna 2024  19:04

Izraelský ministr národní bezpečnosti Itamar Ben Gvir měl autonehodu ve městě Ramla ve středu země....

EU se od zemí jako Česko naučila hodně o Kremlu i Putinovi, řekla Leyenová

26. dubna 2024  18:09,  aktualizováno  18:29

Díky hořkým zkušenostem, které mají země ze středu a východu Evropy se Sovětským svazem, se...

Zkusil unést hocha ze školky, vydával se za jeho matku. Mladík dostal rok vězení

26. dubna 2024  18:16

Nejprve telefonicky a poté i osobně se čtyřiadvacetiletý muž snažil vynutit si vydání chlapce z...

Po havárii na koloběžce skončil v řece, bezvládného muže museli oživovat

26. dubna 2024  17:24

Bezvládného muže vytahovali krátce po čtvrteční půlnoci policisté z řeky Svitavy v brněnských...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

  • Počet článků 190
  • Celková karma 7,19
  • Průměrná čtenost 7946x
Nezávislý novinář mapující dění ve společnosti, sportu, politice, který také přináší informace o akcích pro děti, dospělé a seniory.

Seznam rubrik