4. ročník Svátku vína se konal v poslední srpnový den na soutoku v Hradci Králové

9. 09. 2018 13:18:45
Jiráskovy sady byly celé odpoledne protknuty delikatesami, koncerty a hlavně vyznavači kvalitního vína. Zhruba 30 vinařství prezentovalo svá vína a bylo možné za poplatek vybraná vína ochutnat.

Ochutnávk a byla z kvalitních českých, moravských i zahraničních vín. Své víno prezentovali : Vinařství – Tanzberg, Sonberk, Vican, Štěpán Maňák, Šlechtitelka Velká Pavlovice, Kutná Hora, Vinařství pod Radobýlem, Modré vinařství, Hruška, Rajhradské klášterní, Gertner, Gréger, Víno Průdek, Chocholatý, Kněží Hora, Vajbar, Ostreci Bzenec, Vajbar, Pastorek, Kadrnka ... vína ze Španělska, Itálie, Francie, Argentiny.

K vínu se pochopitelně hodí něco k snědku a tak byly připraveny různé delikatesy. Od Speciality Restaurantu Vnuk Nepasice; CPI Hotels; F. Topfer – Husí játra ; Plody moře OCEAN48; restaurace Na Palmovce z Hradce Králové; gruzinské placky chačapury ; zahuštěné polévky ; firma Cheesehouse a Cheesmarket – lahodné sýry rozmanitých chutí ; speciality od Food specials s.r.o. ; Africký Biltong – sušené.

Pořadatelé mysleli také na doprovodný program o ten se postarali hudební kapely : Factorial! Orchestra je big band z Hradce Králové. Playlist byl složen téměř výhradně z originálních aranží známých skladeb převedených do funku, popu nebo moderního jazzu. Nové struny – Repertoár pražské kapely Nové struny byl tvořen autorskými písničkami, které na pódiu prokládala kapela swingovými a dixielandovými písněmi. Mastix – jedná se o kapelu. herců Klicperova divadla.

Během odpoledne byly předány ceny za Hradecký pohár vína 2018.

Předmětem hodnocení byla soutěžní vína z České republiky a z dalších dvanácti zemí. Šampionem soutěže se stalo víno Riesling 2013 z německého vinařství Lorenz H. Kunz. Šampionem bílých vín byl vyhlášen Ryzlink rýnský 2015 pozdní sběr ze Zámeckého Vinařství Bzenec Šampionem červených vín se stalo víno Hin Areni 2014 z vinařství Areni.

Titulem Nejlepším šumivým vínem bylo oceněn sekt Sang Real 2010 z Templářských sklepů Čejkovice. Titulem Nejlepší víno z vinařské oblasti Čechy se pyšní Pinot Noir 2015 od Bettiny Lobkowicz z Mělníku. Letošní speciální cenu, cenu Jaroslava Stránského, udělovanou při příležitosti obnovení české státnosti – Nejlepší víno z odrůd vyšlechtěných na území České republice v letech 1918 – 2018 získala polosladká Pálava 2017 výběr z hroznů z Vinařství Gertner.

Šampion soutěže obdržel odměnu 10 000 Kč, vítězové ostatních kategorii získali finanční odměny 5 000 Kč. Soutěžící vína měla výbornou úroveň, bylo uděleno 6 velkých zlatých medailí a dále 39 zlatých a 21 stříbrných medailí.

Ceny předali primátor města Hradce Králové Zdeněk Fink, místopředsedkyně Senátu Parlamentu ČR paní Miluše Horská, zástupce generálního sponzora společnosti ČEZ paní Šárka Beránková, senátor Jaroslav Malý a ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová.

V Růžové zahradě byla také příjemná relaxace se soutěžní ochutnávkou vín z Hradeckého poháru vína. K vidění byla výstava České století ve sklenici vína, která probíhala dvě hodiny od 15,30 – 18,30 hodina její součástí byla výstava obrazů a malování pro radost s Vlaďkou Skřiánkovou. Bylo možné zakusit Thajské masáže na vlastní kůži.Do historického okénka patřila odborná vystoupení renomovaných historiků, plukovníka generálního štábu Eduarda Stehlíka a docenta Marka Starého z Právnické fakulty.

Podvečer proběhla modní přehlídka tvorby Jitky Šedové. Akci moderovali Jan Vala moderátor a milovník vína a Martina Součková.

Autor: Martin Fletcher | neděle 9.9.2018 13:18 | karma článku: 11.15 | přečteno: 7988x

Další články blogera

Martin Fletcher

MVP února Kooperativa NBL je Rashad Madden

Byl to pro něj výjimečný měsíc. V únoru dotáhl křídelník Rashad Madden basketbalisty NH Ostrava k dokonalé bilanci 3-0, jakou se mohli pochlubit už jen v Nymburce.

8.3.2024 v 15:05 | Karma článku: 7.79 | Přečteno: 3174 | Diskuse

Martin Fletcher

Děčín porazil ve čtvrtfinále Louda Auto FINAL 8 Česko-slovenského poháru Komárno 78:67

Obhájce trofeje v Českém poháru, BK ARMEX Děčín, po velkém procitnutí svého top skórera Matěje Svobody, autora 26 bodů, nakonec zvládl dramatickou bitvu druhého čtvrtfinále Louda Auto FINAL 8 Česko-slovenského poháru.

14.2.2024 v 16:45 | Karma článku: 5.76 | Přečteno: 4139 | Diskuse

Martin Fletcher

Jižní Supi se věnují skvěle mládežnickému basktebalu

Praha – Basketbal na Praze 15 a 11, proč ne? Možnost hrát tento skvělý kolektivní sport přináší basketbalový klub Jižní Supi mladým nadšencům již od roku 2008. Mládežnický klub má aktuálně registrováno téměř 200 hráčů a hráček.

4.6.2023 v 19:37 | Karma článku: 9.68 | Přečteno: 3738 | Diskuse

Martin Fletcher

Nejlepší tribute Depeche Mode poprvé v Praze!

Praha - Druhý pátek v květnu přivítá pražské umělecké centrum MeetFactory nejlepší tribute projekt skupiny Depeche Mode a to Forced to Mode.

24.4.2023 v 13:59 | Karma článku: 10.09 | Přečteno: 5820 | Diskuse

Další články z rubriky Hradec Králové

Denis Doksanský

Finišují práce na letošní největší školské investici v Hradci Králové

Největší investice do školství v Hradci Králové je letos ze soukromých zdrojů. Vznikne zde tak jedna z nejmodernějších školních budov v zemi, přičemž městký rozpočet nestojí ani korunu.

8.8.2021 v 7:56 | Karma článku: 9.71 | Přečteno: 338 | Diskuse
Počet článků 190 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 7466

Nezávislý novinář mapující dění ve společnosti, sportu, politice, který také přináší informace o akcích pro děti, dospělé a seniory.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...