1. ročník hudebního festivalu Pod babykou je minulostí

28. 07. 2019 20:58:50
Festival se uskutečnil v Hradci Králové na Kavčím plácku ve dnech 26. a 27. července a za vším stojí tým Lodivadlo – Boatheatre.

Festival přinesl mnoho zajímavých hudebních různorodých vystoupení, od folku až po americký bigbeat a to vše za skvělé nálady účinkujících i návštěvníků.

Celým programem slovem provázel Filip Huml, který je také duchovním tvůrcem celého spolku. Při zahájení festivalu mimo jiné řekl: “Jsem rád, že jste mezi nás za krásného slunečného dne přišli. Jistě víte že tady bude v brzkých měsících postavena námi vysněná loď, která charakterizuje náš spolek. A to tady pod Javorem babykou. My jsme tady pro tento náš chráněný strom udělali tento první ročník festivalu. Pojďme se příjemně bavit hned s první kapelou Rybaryb“.


Po této kapele následovalo vystoupení skupinyRichmek. Vystoupení tria se zpěvačkou a autorkou textů Irenou Mek Podláskovou dostalo návštěvníky akce do varu.

Po té pódium patřilo písničkářiMichalu Horákovi, který své vystoupení okořeňuje u kytary, heligonky a foukací harmoniky mnoha vyprávěními o vzniku jednotlivých skladeb. Nutno dodat, že se vždy jedná o běžné věci a události ze života o čemž už napovídají názvy skladeb jako : „Voda už je svařená“, „Zejtra mám zkoušku„. Posluchači si jeho texty s úsměvem na rtech nejen zpívali, ale také po každé skladbě Michala zaslouženě odměnili potleskem.

Vrchol večera pak přinesla kultovní kapala Zrní. Která sama sebe popisuje: „Na hudbě nás baví objevovat nový možnosti a kombinace. Hrát si, bejt spolu v hudební krajině, kterou společně vytváříme. Baví nás zkoumat, vyjadřovat a sdílet svý pocity. Většina našich písniček vzniká společnou improvizací. Hodně nás inspiruje příroda, její trvalý principy, krajina, lidová hudba, ale stejně tak vycházíme i ze současný, rychlý, elektronický doby, která přináší zvuky strojů, aut, měst, specifický lidský pocity a situace, i nový hudební možnosti. Zpíváme česky. Je nás pět. Hrajeme spolu od roku 2001 pořád ve stejným složení. Hudbou chceme šířit chuť pozorovat, fascinovat se, brát život jako hru a velkej zážitek. Na outfit sere pes.Zrní je hra, kladenskej uhelnej zen“. Na koncertě nechyběly jejich skladby jako „Hýkal“, „Jabloně“ a mnohé další.

Páteční večer pak za noční oblohy zakončil dudák z USAWilliama F. Doehringa III. a kapela Chip & Co. Kapela při svých vystoupeních používá irské a skotské dudy, groove boxy, flétny a syntezátory, perkuse, cajony, ale i klasickou rockovou sestavu s bicími a elektrickými kytarami. William F. Doehring III. pak při svých vystoupeních používá čtvery různé typy dud: skotské dudy – Highland bagpipes a Border pipes, skotské malé dudy a irské loketní dudy Uilleann pipes. Na velké skotské dudy Highland bagpipes se hraje tak, že se ústy naplní měch vzduchem, u ostatních se do zásobního měchu pumpuje vzduch pomocí měchu pod rukou hráče, podobně jako u českých dud.

Tímto vystoupením byl páteční program vyčerpán, v sobotu 27. července vše začalo už v 15:00 hodina to vystoupením kapelyTerrakota. Kapela přinesla folkové pohlazení všem fanouškům této hudby.

Po páté hodině vystoupilo trio Tribe -J, které pěkně od podlahy zahrálo experimental-rock. Domácí kapela potěšila svým instrumentálním vystoupením nejen mladší generaci.

Úderem devatenácté hodiny vystoupila skupinaElias and The Shepherds, která je akustickým folkovým hudebním projektem, který vznikl v létě roku 2018.

Celý festival pak zakončiloGolden Sixties, jde o kapelu, která vznikla v roce 2014 a hraje, tak jak je patrné z názvu, hity 60 let. Součástí vystoupení jsou i dobové Hippies kostýmy.

Jak jsme v úvodu článku sdělili, tak za vším stojí spolek Lodivadlo – Boatheatre. Pojďme si jej více přiblížit.

Spolek Lodivadlo – Boatheatre byl založen v roce 2018. Jeho činnost plynule navazuje na původní činnost studentského souboru Q10 fungujícího od roku 2012 v rámci Divadelní laboratoře Divadla DRAK pod vedením MgA. Filipa Humla. Po několikaletých zkušenostech s organizací festivalů pod hlavičkou Q10, jsme se rozhodli vytvořit spolek, který se věnuje kulturní činnosti na profesionálnější úrovni. Program Lodivadla tak vychází z myšlenky uskutečňování divadelních, hudebních, výtvarných, pohybových a dalších kulturních akcí především s důrazem na akce pro rodiny s dětmi a mládež, které pomyslně poveze na jedné palubě.


Proč Lodivadlo – Boatheatre?

Fungování a konání akcí našeho spolku totiž nejen ideově a symbolicky, ale i skutečně zastřeší plánovaný výtvarný funkční artefakt – Loď, scénografem Ing. Arch. MgA. Filipem Albrechtem navržené zastřešené podium v podobě lodi, jehož výstavba získala záštitu a podporu vedení města Hradec Králové.

Proč vlastně Loď jako stage?

Tento nápad vznikl během cest po Skotsku, kde jsou běžně staré lodi využívány. Vytáhnou se na břeh, otočí se dne vzhůru a upraví se tak, že mohou dále sloužit jako obydlí, loděnice, nebo přístřešek. To nás dovedlo k tomu vytvořit rozebíratelnou a tím i mobilní stage ve tvaru lodi otočené dnem vzhůru, která symbolicky nabere pasažéry – umělce a spojí je myšlenkou společné cesty na jedné palubě, kdy každý ke zdárné plavbě přispěje svým umem. Takto otočená a zakotvená loď tak vytvoří klenbu, která vytvoří ideální prostor pro multižánrovou produkci.


Fotogalerie: https://fletch.rajce.idnes.cz/1._rocnik_hudebniho_festivalu_Pod_babykou

Autor: Martin Fletcher | neděle 28.7.2019 20:58 | karma článku: 7.88 | přečteno: 8186x

Další články blogera

Martin Fletcher

MVP února Kooperativa NBL je Rashad Madden

Byl to pro něj výjimečný měsíc. V únoru dotáhl křídelník Rashad Madden basketbalisty NH Ostrava k dokonalé bilanci 3-0, jakou se mohli pochlubit už jen v Nymburce.

8.3.2024 v 15:05 | Karma článku: 7.79 | Přečteno: 3174 | Diskuse

Martin Fletcher

Děčín porazil ve čtvrtfinále Louda Auto FINAL 8 Česko-slovenského poháru Komárno 78:67

Obhájce trofeje v Českém poháru, BK ARMEX Děčín, po velkém procitnutí svého top skórera Matěje Svobody, autora 26 bodů, nakonec zvládl dramatickou bitvu druhého čtvrtfinále Louda Auto FINAL 8 Česko-slovenského poháru.

14.2.2024 v 16:45 | Karma článku: 5.76 | Přečteno: 4139 | Diskuse

Martin Fletcher

Jižní Supi se věnují skvěle mládežnickému basktebalu

Praha – Basketbal na Praze 15 a 11, proč ne? Možnost hrát tento skvělý kolektivní sport přináší basketbalový klub Jižní Supi mladým nadšencům již od roku 2008. Mládežnický klub má aktuálně registrováno téměř 200 hráčů a hráček.

4.6.2023 v 19:37 | Karma článku: 9.68 | Přečteno: 3738 | Diskuse

Martin Fletcher

Nejlepší tribute Depeche Mode poprvé v Praze!

Praha - Druhý pátek v květnu přivítá pražské umělecké centrum MeetFactory nejlepší tribute projekt skupiny Depeche Mode a to Forced to Mode.

24.4.2023 v 13:59 | Karma článku: 10.09 | Přečteno: 5820 | Diskuse

Další články z rubriky Kultura

Dita Jarošová

Uchazečky konkurzu na ředitelku /povídka/

Všechny tři postupně hledaly kongresovou místnost, až skoro bez toho "s", dveře měla čísla, která však v pozvánce nestála. A tak trochu zoufale korzují po chodbách bez informačních cedulí odchytávají všemožné i domnělé úředníky .

28.3.2024 v 9:45 | Karma článku: 7.07 | Přečteno: 213 | Diskuse

Dita Jarošová

Burešův Maelström ?

Všichni máme v paměti telefonní aplikaci Bez Andreje. Funguje dosud? Kupujete anebo využili jste ji někdy v minulosti? Už její pouhý výskyt nám v podstatě oznamuje, že bude přetěžké vyhnout se výrobkům právě z této stáje...

27.3.2024 v 9:50 | Karma článku: 11.28 | Přečteno: 310 | Diskuse

Richard Mandelík

Jeden podařený slavnostní koncert k roku české hudby

Koncert až na dvě zajímavé výjimky vokální a celý věnovaný památce české skladatelky Slávy Vorlové (1894—1973)), tudíž dnes užito jen její hudby a občas i textů.

25.3.2024 v 7:00 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 45 | Diskuse

Ladislav Kolačkovský

Rytíři Sacher-Masochové v Praze, c. a k. úředníci a milostné vášně

Na Olšanských hřbitovech je hrobka rytířů Krticzků von Jaden. A tam odpočívá i vlastní sestra slavného Sachera-Masocha, díky němuž vzniklo slovo masochismus. Barbara von Sacher. O rodu rytířů Sacher-Masoch a Krticzků.

24.3.2024 v 19:47 | Karma článku: 17.84 | Přečteno: 345 | Diskuse

Pavel Král

Spravedlnost

Po přečtení tohoto příběhu bych mohl jen poznamenat, že spravedlnost je v Božích rukou. A tím by bylo celé téma vyčerpáno. Ale já bych rád spolu s vámi uvažoval o potřebě spravedlnosti v širších souvislostech. A k tomu bych rád...

24.3.2024 v 13:00 | Karma článku: 4.43 | Přečteno: 117 | Diskuse
Počet článků 190 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 7466

Nezávislý novinář mapující dění ve společnosti, sportu, politice, který také přináší informace o akcích pro děti, dospělé a seniory.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...