Krajská linka s přepisem řeči pomáhá lidem se sluchovým postižením

4. 03. 2021 14:49:18
Královéhradecký kraj na svých webových stránkách provozuje infolinku s online přepisem řeči pro osoby se sluchovým postižením. Služba pomáhá lidem s tímto hendikepem snižovat komunikační bariéry ve společnosti.

Nejvyužívanější službou v posledním roce je telefonování s textovým záznamem řeči. Od 3. března je na lince k dispozici nová funkce i pro osoby se zhoršenou srozumitelností a ztrátou řeči.

„Od 3. března je na všech existujících informačních linkách s podporou online přepisu k dispozici nová funkce, která umožní, aby službu mohli využít i lidé se zhoršenou srozumitelností řeči či s její úplnou ztrátou. Nově svůj dotaz vepíší do speciálního řádku, ten se hned automaticky syntetickým hlasem přečte operátorovi dané infolinky a mluvenou reakci operátora přepíše profesionální přepisovatel do textové podoby,“ sděluje vedoucí Pavla Sieglová z informačního centra. Uživatel služby si tedy může vybrat, zda bude komunikovat mluvenou češtinou nebo psanou formou. Odpověď zaměstnance úřadu bude vždy doslovně přepsána profesionálními přepisovateli, kteří dosahují rychlosti přes 500 úhozů za minutu.

Službu telefonního hovoru s textovým záznamem je možné využít i prostřednictvím mobilní aplikace eScribeDroid dostupné na Google play. Aplikace je pro osobní účely zdarma a umožňuje s podporou přepisu zavolat na jakékoliv telefonní číslo v České republice.

S touto významnou inovací v komunikaci osob se sluchovým postižením přichází sociální podnik Transkript, a to u příležitosti Mezinárodního dne sluchu. Ten připadá každoročně na 3. března a koná se pod záštitou Mezinárodní zdravotní organizace. Letos se tento den slaví po patnácté a jeho ústředním tématem je Péče o sluch pro každého.

V posledním roce je nejvyužívanější službou infolinky telefonování s textovým záznamem řeči. Telefonní hovor s textovým záznamem zpřístupňuje informační linka pomocí online přepisu, kdy je řeč volaného přepisována a zobrazována online na webové stránce organizace. Tuto službu využívají zejména nedoslýchaví, ohluchlí, senioři s poruchami sluchu nebo cizinci, kterým přepsaná řeč telefonické komunikace značně usnadňuje porozumění, a to vše v reálném čase a doslovně. Tímto mohou vést přirozený hovor obdobně jako slyšící lidé a neunikne jim žádná důležitá informace.

Využívání této služby vzrostlo o více jak 500 % v porovnání s předchozími lety, a to především v souvislosti se současnou krizí spojenou s onemocněním covid-19. Možnost telefonování s online přepisem probíhajícího hovoru je proto pro sluchově postižené občany vítaným pomocníkem. Mohou tímto způsobem získat potřebné informace například o činnosti úřadu, jeho aktuálním provozu pro vyřízení nejnutnějších záležitostí.

zdroj: https://www.kr-kralovehradecky.cz/

Autor: Martin Fletcher | čtvrtek 4.3.2021 14:49 | karma článku: 8.63 | přečteno: 6097x

Další články blogera

Martin Fletcher

MVP února Kooperativa NBL je Rashad Madden

Byl to pro něj výjimečný měsíc. V únoru dotáhl křídelník Rashad Madden basketbalisty NH Ostrava k dokonalé bilanci 3-0, jakou se mohli pochlubit už jen v Nymburce.

8.3.2024 v 15:05 | Karma článku: 7.79 | Přečteno: 3174 | Diskuse

Martin Fletcher

Děčín porazil ve čtvrtfinále Louda Auto FINAL 8 Česko-slovenského poháru Komárno 78:67

Obhájce trofeje v Českém poháru, BK ARMEX Děčín, po velkém procitnutí svého top skórera Matěje Svobody, autora 26 bodů, nakonec zvládl dramatickou bitvu druhého čtvrtfinále Louda Auto FINAL 8 Česko-slovenského poháru.

14.2.2024 v 16:45 | Karma článku: 5.76 | Přečteno: 4139 | Diskuse

Martin Fletcher

Jižní Supi se věnují skvěle mládežnickému basktebalu

Praha – Basketbal na Praze 15 a 11, proč ne? Možnost hrát tento skvělý kolektivní sport přináší basketbalový klub Jižní Supi mladým nadšencům již od roku 2008. Mládežnický klub má aktuálně registrováno téměř 200 hráčů a hráček.

4.6.2023 v 19:37 | Karma článku: 9.68 | Přečteno: 3738 | Diskuse

Martin Fletcher

Nejlepší tribute Depeche Mode poprvé v Praze!

Praha - Druhý pátek v květnu přivítá pražské umělecké centrum MeetFactory nejlepší tribute projekt skupiny Depeche Mode a to Forced to Mode.

24.4.2023 v 13:59 | Karma článku: 10.09 | Přečteno: 5820 | Diskuse

Další články z rubriky Hradec Králové

Denis Doksanský

Finišují práce na letošní největší školské investici v Hradci Králové

Největší investice do školství v Hradci Králové je letos ze soukromých zdrojů. Vznikne zde tak jedna z nejmodernějších školních budov v zemi, přičemž městký rozpočet nestojí ani korunu.

8.8.2021 v 7:56 | Karma článku: 9.71 | Přečteno: 338 | Diskuse
Počet článků 190 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 7466

Nezávislý novinář mapující dění ve společnosti, sportu, politice, který také přináší informace o akcích pro děti, dospělé a seniory.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...